Ismerd meg önmagad

A világ keleti felén az útkeresők egy rishi-t (szent embert) keresnek guru-nak (mesternek, tanítónak) és visszavonulnak a szent hegy csöndjébe, hogy Istent megtalálják. Itt a nyugati világban, ahol az emberek az életet sokkal inkább az anyagi szinten élik meg, a keresőknek más utat kell választani, hogy céljukat elérjék és választ találjanak a szellem örök, „miért?” „honnan?” „merre?” kérdéseire önmagukkal kapcsolatban.

Már az ősi Görög filozófusoknak is birtokukban volt az emberiség lelki fejlődésének kulcsa, és a templomaik tetejére a következő sorokat írták: „Ember, ismerd meg önmagad és az által megismered Istent és az Univerzumot”. Az igazság ugyanaz volt tegnap is mint ma, és örökké ugyanaz marad. Az ősi Görögök, Egyiptomiak, Hinduk, Kínaiak és a korai Keresztények mind megkapták Mestereiktől a csend hangjának filozófiáját, melyet a meditáción keresztül sajátítottak el.

A meditáció az igaz útja a lelki tudatosság fejlesztésének mely lelki tudatosság mélyen legbelül minden emberben megtalálható. Ezalatt mi nem egy mentális gyakorlatot értünk hanem egy olyan tudatosságot mely a szívben ébred. Ez valójában a szív központ szeretet általi ébredése és megnyílása. Ugyanúgy, ahogy egy virág szirmai kinyílnak a nap sugarainak hatására, a szív központ is kinyílik a napi meditáció és az isteni szeretet gyakorlása által. Ez után pedig ez a kis fény megvilágítja a kereső útját Isten felé. Ez a lelki fejlődés idővel megjelenik az aurában is, amely egyre fényesebb lesz ahogy a szív központ nyílik. Az aura egy gyengéd színekkel ragyogó fény, mely a fizikai testet körülveszi és a szellem érzelmeiből sugárzik. Sok középkori művész festette úgy le, mint egy glória ami a szentek fejét veszi körül.

Jézus folyamatosat figyelmeztette tanítványait a szeretetre. Az egész keresztény tanítás az emberiség szeretetén alapszik embertársai felé és Isten felé. Szeress jobban és a belső fényed erősebben fog ragyogni. Amikor egyszer az egyik barátom azt az életet írta le nekem, amiben saját magát találta a fizikai test halála után, azt mondta: „Az élet ideát, ebben az új világban fényből van építve. A lélek fény, tehát mi úgy jelenünk itt meg, mint akik fénybe vannak öltözve”.

(…)

„részlet Grace Cooke – Meditation című könyvéből”